Af k., Tidehverv, 2004, nr. 3, marts, s.69.

Kjeld Holm undrer sig over, at nogen har kunnet tro, at han mente, at Henrik Gade-Jensen var nazist. Han sagde jo hare, at "en, der er så stærkt identificeret med en ganske bestemt politisk opfattelse, som blandt andet jo har ligget, hvad skal vi kalde det, nynazistiske kredse nær, det er ikke foreneligt, mener jeg, med det kirkelige budskab".

Ja, hvor må folk dog være dumme, at de kan få den opfattelse. Stakkels Kjeld Holm må prøve at lære at leve i denne faldne verden, hvor ondsindede mennesker er rede til at misforstå hvert ord, man siger.

Og egentlig går det jo meget godt for den århusianske humanist. Først kommer han med en løgnagtig påstand om Gacle Jensen. Derfor kommer han med en løgnagtig påstand om, at han ikke sagde det, han åbenlyst sagde.

Men hvis ikke Kjeld Holm mente, at Henrik Gade Jensen var nazist, hvorfor var hans holdninger så ifølge biskoppen uforenelige med det kirkelige budskab? Fordi han kritiserede indvandring? Fordi han kritiserede islam? Fordi han pådutlede folk en mening, de ikke havde?

Det er ikke helt let, for på disse betingelser kan det godt gå hen og blive lidt svært for sandhedskærlige Kjeld himself at være "forenelig med det kirkelige budskab".

Men der er trøst at hente for Holm. I kirken kan humanisten nemlig blive oplyst om, at det er vildfarelse at tro, at det i sidste ende går os efter fortjeneste. Vel bliver vi alle - også Kjeld Holm - dømt på vores gerninger, men evangeliet fortæller, at vi har en nådig Gud, der af kærlighed vælger at se igennem fingre med vores misgerninger. Derfor er selv den, der helt overlagt lyver folk på og forsøger at brændemærke sine modstandere på underlødig vis, forenelig med "det kirkelige budskab". Ja, han er måske netop, for han bekræfter apostlens ord om, at der ikke er nogen retfærdig, ikke én, "for med deres tunger taler de svig, der er slangegift under deres læber". Og alligevel frelses de af tro på, at der er tilgivelse for dem i Krislus.

Det må være godt budskab for sandhedskærlige Kjeld. Bare lidt sært, at han tilsyneladende ikke har kendskab til det kirkelige budskab, han dømmer folk til at være uforenelige med.

k.