Fra mørkets hjerte

Af Jesper Bacher, Tidehverv, 2010, okt.-nov., s.149.

Jeg skal gerne indrømme, at min nysgerrighed blev vakt af den sensationelle nyhed. Sønnen af en kendt Hamas-leder stod frem som kristen og kaldte islam for én stor løgn. Ikke ligefrem en hverdagsbegivenhed. Jeg kom, uden sammenligning i øvrigt, til at tænke på Paulus, der som ihærdig kristenforfølger mødte Kristus og aldrig fik sit gamle liv tilbage. Vor Herre har en mageløs rekrutteringspolitik, som - mirabile dictu - rækker helt ind i Hamas. Ja, det er altid nåde, at evangeliet når mennesker.

Men tilbage til konvertitten med baggrund i Hamas. Han hedder Musab Hassan Yusef og fik nyligt politisk asyl i USA. Han har nemlig skrevet en bog om sin særprægede livsvej betitlet: "Søn af Hamas". Fascinerende læsning, som giver indblik i en verden, der er lukket land for de fleste. Musab Hassan Yusef fortæller hengivent, men også kritisk om sin opvækst og sin far, sheik Hassan Yusef, som var med til at grundlægge Hamas, som bekendt en palæstinensisk aflægger af det berygtede Muslimske Broderskab. Den unge Musab er som udgangspunkt barn af en gammel konflikt med tilhørende fjendebilleder. Efterhånden taber han imidlertid sine illusioner, og hans verdensbillede begynder at slå gevaldige revner. Han oplever Hamas´ tortur af palæstinensiske medfanger i de israelske fængsler, og her går det op for ham, at "... det palæstinensiske folk var lige så undertrykt af dets egne ledere som af Israel". Det berettes også, hvordan dette lederskab bevidst udnyttede tidligere premiereminister Ariel Sharons besøg på Tempelpladsen i Jerusalem til at ophidse gemytterne, og forfatteren stempler Yassir Arafat som en omvendt Robin Hood, der udplyndrede de fattige for at berige sig selv."En samvittighedsløs skuespiller, der købte sig til en plads i rampelyset med palæstinensisk blod".

Senere bliver Musab Hassan Yusef israelsk spion for den interne sikkerhedstjeneste, Shin Bet, under dæknavnet den Grønne Prins, og gennem sine unikke forbindelser i Hamas-bevægelsen hjælper han til at forpurre attentater - bl.a. et mod daværende udenrigsminister Shimon Peres - og uskadeliggøre en række forhærdede terrorister. Han kommer også i berøring med kristendommen og begynder en åndelig vandring, der fører til hans dåb på en israelsk strand.

Musab Hassan Yusefs bog er i det hele taget en bevægende bog om et menneskes bevægelse og hel elementær spændende i kraft af sin spiondramatik og insiderberetning fra Hamas-milijøet. Den er kritisk og selvkritisk, tanke- og urovækkende, og anbefales enhver med interesse i Israel-Palæstina konflikten, Hamas og islam. Mod slutningen af bogen erklærer forfatteren, at: "Sandhed og tilgivelse er det eneste, som kan bringe fred til Mellemøsten". Det lyder nok vidtløftigt i kyniske øren, men på den anden side er intet umuligt for Gud. Musab Hassan Yusefs historie er et godt eksempel.

Musab Hassan Yusef:
Søn af Hamas
ProRex Forlag
2010